7 april 2014

RECEPT VAN DE DAG



Dit zijn de sushi (jammie!) die ik gisteren gemaakt heb samen met mijn man.

Nori maki sushi, urumaki sushi en temaki sushi (hoofdgerecht voor 2 personen)


250 g sushirijst
300 ml koud water
3 el rijstazijn
2 tl suiker
1 tl zout
125 g zalmfilet
125 g witte tonijnfilet
½ komkommer
¼ zoete puntpaprika
1 avocado
tuinkers
6 nori-vellen
3 el mayonaise
wasabi
2 handjes sesamzaad
bamboematje
sojasaus
ingelegde gember
1 bakje zeewiersalade

Doe de rijst in een zeef en houd het onder koud stromend water tot het water bijna helemaal helder is. Houd de rijst daarbij voortdurend in beweging. Doe de rijst in een pan. Laat 10 minuten staan om de rijst het water op te laten nemen.
Schenk 300 ml water bij de rijst. Doe de deksel op de pan en laat 2 minuten op de kleinste pit op hoog vuur koken. Zet daarna het vuur middelhoog en kook nog eens 5 minuten. Zet ten slotte het vuur laag en kook nog 12 minuten. Voeg tijdens het koken van de rijst eventueel wat extra water toe als het dreigt droog te koken. Zet dan het vuur uit. Haal de deksel van de pan, leg een schone theedoek over de pan en doe daarna de deksel er weer op. Laat dit 15 minuten staan.
Verwarm in de tussentijd de rijstazijn, de suiker en het zout in een steelpan. Roer dit door totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rijst met een houten spatel in een lage, niet-metalen kom. Sprenkel de dressing eroverheen en schep de rijst voorzichtig om.
Wuif de rijst al omscheppend met een waaier (of iets anders waar je goed mee kunt wapperen) totdat de rijst is afgekoeld.
Maak de groente schoon. Verwijder de zaadlijsten van de zoete puntpaprika en de komkommer. Snijd de vis en de groente in repen van 1 cm breed. Zwaai de nori-vellen met de glanzende kant kort boven een laag vuurtje om ze te roosteren. Wikkel een bamboematje in een doorzichtige plastic zak of vershoudfolie. Vermeng de mayonaise met wat wasabi naar smaak. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan 3 minuten en laat afkoelen in een schaaltje. Knijp het vocht uit de zeewiersalade en bestrooi het met wat sesamzaad.

Nori maki sushi
Leg een nori-vel met de glanzende kant naar beneden op het bamboematje, tegen de onderkant aan. Verdeel met vochtige handen een laag rijst over ⅔ van het vel. Leg wat groente en vis midden op de rijst. Voeg eventueel nog wat wasabimayonaise, sesamzaad en/of tuinkers toe. Rol het geheel voorzichtig met behulp van het bamboematje van onder naar boven strak op. Plak indien nodig het uiteinde van het nori-vel vast met een klein beetje water.
Leg de rol op een snijplank. Houd een scherp mes onder de hete kraan en snijd de rol doormidden. Maak het mes telkens tussendoor schoon en houd het weer even onder de hete kraan. Snijd de 2 helften in 3 gelijke stukken.
Maak in totaal 3 rollen.

Urumaki sushi
Knip een nori-vel doormidden en leg het met de glanzende kant naar beneden op het bamboematje, tegen de onderkant aan. Verdeel over het gehele vel met vochtige handen een laagje rijst. Bestrooi met sesamzaad en druk dit goed aan. Draai het vel om, zodat de nori boven ligt. Zorg dat het weer tegen de onderkant van het bamboematje ligt. Leg wat groente en vis midden op het vel. Voeg eventueel nog wat wasabimayonaise en/of tuinkers toe. Rol het geheel voorzichtig met behulp van het bamboematje van onder naar boven strak op.
Snijd de rol weer eerst met een vochtig mes doormidden. Leg de 2 helften tegen elkaar en snijd beide tegelijkertijd in 3 stukken.
Maak in totaal 3 rollen.

Temaki sushi
Leg een half nori-vel met de lange kant naar je toe op een snijplank. Bedek met vochtige handen de rechterhelft met een laag rijst van 1 cm dik. Leg diagonaal wat groente en vis op de rijst. Voeg eventueel nog wat wasabimayonaise, sesamzaad en/of tuinkers toe. Vouw de nori met de rijst over de vulling heen en rol het verder op als een puntzakje.
Maak er 3 in totaal.

Serveer alles met wasabi, sojasaus, ingelegde gember, de zeewiersalade en groene thee. Waarschijnlijk kun je niet alles op. Bewaar de restanten dan voor de lunch van de volgende dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten